önsegítő: Szervezz 50 kilométeres diétát – Piacolj, főzz, blogolj! (fórum)

Szeretettel köszöntelek a ÖNSEGÍTŐK és TEHETŐSEK közössége közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 298 fő
  • Képek - 266 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 329 db
  • Fórumtémák - 24 db
  • Linkek - 151 db

Üdvözlettel,

ÖNSEGÍTŐK és TEHETŐSEK közössége vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a ÖNSEGÍTŐK és TEHETŐSEK közössége közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 298 fő
  • Képek - 266 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 329 db
  • Fórumtémák - 24 db
  • Linkek - 151 db

Üdvözlettel,

ÖNSEGÍTŐK és TEHETŐSEK közössége vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a ÖNSEGÍTŐK és TEHETŐSEK közössége közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 298 fő
  • Képek - 266 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 329 db
  • Fórumtémák - 24 db
  • Linkek - 151 db

Üdvözlettel,

ÖNSEGÍTŐK és TEHETŐSEK közössége vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a ÖNSEGÍTŐK és TEHETŐSEK közössége közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 298 fő
  • Képek - 266 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 329 db
  • Fórumtémák - 24 db
  • Linkek - 151 db

Üdvözlettel,

ÖNSEGÍTŐK és TEHETŐSEK közössége vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Szervezz 50 kilométeres diétát – Piacolj, főzz, blogolj!

Ezt a témát B Klári indította 12 éve

Az 50 kilométeres diéta egy alternatív demonstráció, amelyet a 100 mérföldes diéta illetve a Locavores Kalauz c. könyve ihletett. A diétának környezetvédelmi, éghajlatvédelmi üzenete van, ha csak az élelmiszer önrendelkezésre vagy a klímavédelemre gondolunk.

A Messzelátó Egyesület 2010. októberi kezdeményezésének legelszántabb résztvevői vállalták, hogy október 10-től kerek egy hónapig csupán 50 kilométeren belül előállított élelmiszereket fogyasztottak. A kampányt a Tudatos Vásárlók Egyesülete is támogatta. Együtt, közösségben, egymással folyamatosan kapcsolatot tartva, tippeket adva próbálták ki, lehetséges-e csupán helyi termékeket fogyasztva táplálkozni.

A kisérletnek számos különböző szintje volt. Kezdőnek elég volt csupán heti 3-4 főétkezést teljesítenie, s ehhez használhat távolabbról érkezett sót, lisztet is. A haladó szinten a kávé és a tea is ki volt zárva.

Együtt könnyebb! - vallják a szervezők, ezért a diéta saját blogján tapasztalatokat, recepteket cserélhettek a résztvevők, akiket ismert gasztro-bloggerek láttak el receptjeikkel.

A szervezők azt ígérik, hogy lesz csoportosan piacmustra és közös főzések. Az 50 kilométeres diéta tehát csapatot épít: csökkenti a városokban tapasztalható elidegenedés mértékét és a téli depresszió tüneteit is! A heti programokról tájékozódni és a diétához csatlakozni a www.messzelato.hu/50km honlapon lehet.

Hozzászólások eddig: 3

Új hozzászólás

A hozzászólás hossza legfeljebb háromezer karakter lehet

Ez egy válasz üzenetére. mégsem

Hozzászólások

B Klári üzente 12 éve

Ha ilyen kenyeret eszünk, kiváltunk vele sok távolról beszerezhető élelmiszert:

Ókori egyiptomi időkből származó recept alapján süthetünk magunknak energiakenyeret, vagy ahogy sokan hívják - csodakenyeret. Sepsi Olivér, a recept közzétevője szerint gyógyító hatása van a hosszú távú fogyasztásának.


Recept 2 darab kb. 1 kg-os veknihez

Érdemes ekkora adagot elkészíteni, mert sokáig eláll. Különben is úgy a legízletesebb és a legaromásabb, ha egy-két napot érik. Úgysem marad belőle, mert a család és az ismerősök széthordják (tapasztalat!) De ha mégsem, akkor le is fagyaszthatod!

Hozzávalók:

- 1 kg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt,

- 500 gr étkezési búzacsíra (kávédarálóban megőrölve) - Vigyázat, itt nem a csíráztatott búzára gondolunk, hanem a kereskedelemben kapható lisztszerű termékre!

- 10 gr (kb. egy mogyorónyi) élesztő (nincs tévedés – minimális kell hozzá),

- 2 pohár élőflórás natúr joghurt (pl. DANONE Aktívia, vagy hasonló)

- 6dl, 40 Celsius fokos víz (kicsit melegebb a kézmelegnél)

- 3,5 teáskanál tengeri só,

- 9 evőkanál tökmagolaj, vagy lenmagolaj,

- 4 nagy marék hántolt, natúr napraforgómag,

- 2 marék hántolt tökmag,

- 2 db téglalap alakú sütőforma (11 cm széles X 30 cm hosszú X 8 cm magas).

- A forma kibélelésére sütőzacskó (celofán)


Ha kenyérsütő géppel dolgozol, akkor a mennyiség 1/3-át vedd! A tapasztalatom azonban azt diktálja, hogy kell neki a minimum 4-5 óra kelés a fermentálódáshoz, a gép ugyanis túl gyorsan végez! Vannak ételek amikhez igenis illik követni a hagyományokat a megfelelő eredmény érdekében. (25 éves háziasszonyi tapasztalat)


Elkészítés lépésekben:

3. Őröld meg a búzacsírát és vegyítsd össze a tönkölyliszttel.

4. Melegíts 6 dl vizet kb 40 Celsius fokosra és olvaszd fel benne a kb mogyorónyi élesztőt.

5. A lisztkeverékből tégy az élesztős vízbe annyit, hogy tejfölsűrűségű kovászt kapj.

6. Tedd a kovászt langyos helyre és kb fél órát hagyd kelni.

7. Ha felfutott, add az egészet a lisztkeverékhez a többi hozzávalóval együtt. Ízlés szerint, fél marék olajos magkeveréket hagyj meg a kenyér megszórásához.

8. Gyúrd össze, amíg el nem válik az edény falától. Elég masszív, sötét színű tésztát kapsz, keményebbet az átlagos kelt kenyértésztánál. Ne ijedj meg, csak gyúrd össze.

9. Lisztezd be a tetejét és konyharuhával letakarva hagyd kelni 2 teljes órán keresztül.

10. 2 óra elteltével deszkán vágd két egyenlő darabra, gyúrd át őket, formálj akkora hengereket, hogy a sütőfóliával kibélelt formába férjen.

11. Tipp: egy kevés tengeri sót olvassz fel egy dl vízben, és kend meg a kenyereket. Szórd rá az olajos magkeveréket.

12. Konyharuhával letakarva, langyos helyen további 2,5 – 3 órát keleszd.

13. Sütés előtt megint érdemes a kenyereket sós vízzel átkenni.

14. Melegítsd fel a sütőt 180 Celsius fokra úgy, hogy a sütő aljára elhelyezel egy kislábos vizet a pára kedvéért.

15. Süsd a kenyereket aranybarnára kb: 50 perc – 1 óra alatt.

Fogyaszd egészséggel! Ez az étek maga az élet!

Válasz

B Klári üzente 12 éve

Egy éves az 50 kilométeres diéta mozgalom! Lassan saját lábára áll :-)

Ehhez te is megfoghatod a kezét...képletesen.
Anna talán az egyik leglelkesebb diétázó volt a tavalyi programok során. Idén az Ő kertjében ünnepelte a Messzelátó Egyesület a program 1 éves születésnapját egy 50 kilométeres, helyi lakoma keretében. Természetes, hogy a hagyományokhoz hűen ezzel a kertipartival a 350.org idei, "Moving Planet" névre hallgató kampányához is csatlakoztunk!

Mozgósító videójuk: http://youtu.be/_ztEgLXSiek

A szölinapi lakoma egy piknik volt, melyhez mindenki saját helyi idény-ételkölteményével járult hozzá (egy kis saláta, egészséges süti, egyszerű saját paradicsom szósz, ismerőstől bor stb.).

Te is rendezhetsz saját 50 kilométeres lakomát, lehetőleg minél több napot ünnepnappá varázsolva ezzel.

Útmutatót itt találsz pl. (angol nyelven).

http://files.1010global.org/101010docs/10steps-low-carbon-lunch-hyperlinked.pdf

Válasz

B Klári üzente 12 éve

Miért jó a helyi?

A helyi élelmiszerek fogyasztása több szempontból fontos. Ezáltal kiküszöbölhető, hogy a saját országunkban termelt burgonyát más országban mossák, csomagolják, majd több ezer kilométert megtéve, több ezer liter üzemanyagot elhasználva lássuk viszont az üzletláncok polcain. Ha keveset utazik egy termék, nem kell a kicsiket egyre nagyobb dobozokba csomagolni, nem termelődik több tonna szemét a csomagolóanyagból. Minél közelebbről érkezik az élelmiszer, annál kevesebb tartósítószerre van szükség annak frissen tartásához.

Másik fontos érv, támogassuk a hazai termelőket, hogy a külföldi országoknak profitot termelő üzletláncok mesterségesen alacsonyan tartott élelmiszer áraikkal szemben talpon tudjanak maradni.

Az idény zöldségek, gyümölcsök fogyasztása az egészségünkre is pozitívan hat. Részben mert előállításuk kevesebb kemikáliát igényel, és nem kell üvegházakat fűteni, ugyanakkor vitamintartalmuk is magasabb. S ne higgyük azt, hogy nem lesz mit ennünk! Október és november a zöldségben, gyümölcsben leggazdagabb hónapok!

Az 50 kilométeres diétát csupán kétféleképpen lehet végigcsinálni: saját kertből szüretelve, vagy piacra járva. Akinek nincs saját kertje, csatlakozhat egy közösségi kerthez, ahogy a Földkelte csoport tagjai is tették.

A szupermarket tabu, s ugyanígy a nagy viszonteladók standja is a piacokon. Hogy miről ismerjük meg az őstermelőket? Nehéz kérdés. Bodrogi Eszter, a Fűszer és Lélek gasztroblog írója, és a diéta mentora azzal nyugtat minket, hogy idővel bele lehet jönni ebbe is. Szerinte ne higgyünk a látszatnak, mert sok kofa nem a saját zöldségeit árulja. Ezért az egyetlen megoldás, ha beszélgetünk, érdeklődünk. Kérdezzük meg, hova való a pipi, aki a tojásokat tojja, és hány van belőlük. Ha a néni standján mediterrán szőlőfélét látunk, az gyanús, csakúgy, mint az is, ha minden répa tökéletesen egyforma és még fénylik is, illetve ha a tojásain hármas számmal kezdődő pecsét tanúsítja, hogy ketreces tartású tyúk tojta.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu